Zsédeny, Rákóczi utca Eladó szálloda, hotel, panzió
Alapterület 1450 m2
Közvetítői azonosító: COM REA_803_21 Azonosító: 32398367
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
phone +36 30 912
print Nyomtatás visibility_off Megjelenítés Elrejtés warning Hiba jelzése
Eladó szálloda, hotel, panzió
Légkondicionáló nincs megadva
Energetikai tanúsítvány nincs megadva
Légkondicionáló nincs megadva
Energetikai tanúsítvány nincs megadva
Leírás

MARÓTHY-KASTÉLYKÚRIA – Egy patinás magyar nemesi család által épített birtok Sárvár és Bükfürdő között

A KASTÉLYKÚRIA:
A Maróthy-kastélykúria a Vas megyei Zsédenyben áll. Telek mérete: 13.243 nm - BŐVÍTHETŐ, épület mérete 1.450 nm.
Az épület rel. jó állapotú, de részlegesen felújítandó - igény esetén generálkivitelező rendelkezésre áll.

Tervezői szakvélemény alapján a meglévő 750 nm +700 nm összterületű -földszint és tetőtér - műemléki épületen kívül a vonatkozó beépítési szabályok alapján még igény szerint további 3.090 nm területű épület kialakítására van lehetőség. A kúriát egy 1,3 hektáros arborétum-őspark öleli körül.

A Káldy-Maróthy család 1890-ben romantikus-eklektikus stílusban epíttette a nyárilak-kúriát. A birtok, kúria megálmodója és építtetője feltehetően még Maróthy László volt, de a megépüléskor már Maróthy Győző a kúria tulajdonosa. A kúriát és a hozzá tartozó épületeket 1945-ig a Maróthy család birtokolta, majd azt követően államosításra került. A rendszerváltást követően a Fiedler család vásárolta meg és építtette újjá az épületet. Az épületben pár évvel ezelőttig étterem és hotel működött.


ADOTTSÁGOK:
A Maróthy-kastélykúria földrajzi elhelyezkedése nagyon kedvező. A gyógyvízben -és fürdőkben gazdag Sárvártól és Bükfürdőtől egyaránt 10 km-re található. Távolsága Soprontól 45km, Eisenstadt-tól 60 km, Kőszegtől és Szombathelytől 26-26 km.

A bekért szakértői vélemény alapján magának a kastély parkjának területe alatt kb.1.000 m mélyen 34-36 C°-os gyógyvíz van, saját kút fúrása kivitelezhető.

Tervezői szakvélemény alapján a meglévő (földszint, tetőtér) 750+700 nm összterületű műemléki épületen kívül a vonatkozó beépítési szabályok alapján még 3.090 nm területű épület megvalósítására van lehetőség.

HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉG:
A megvalósítható mintegy 4.540 nm épület együttes, komoly és sokrétű hasznosítási potenciállal.
Az épülethez tartozó 1,3 hektáros terület nagyszerű lehetőséget nyújt pihenésére. 10 km-es körzetben pedig lehetőség van lovagolni, vadászni és horgászni. Gyógyvízzel es fürdőkkel rendelkező Sárvár és Bükfürdő szintén 10 km-es körzetben találhatóak.


Az ingatlan hasznosítási lehetőségei:

-- Igényes, minőségi szolgáltatásokat nyújtó szálloda, konferencia/szeminár kapacitással, gyógyvizes wellness részleggel, étteremmel (bővítés esetén)

-- Nagyobb vállalat által tulajdonolt és üzemeltetett céges továbbképző, rekreációs, rehabilitációs központ

-- Privát beruházásban kialakított birtok, ingatlan

A műemlékekre vonatkozó TAO törvény biztosította adókedvezményt -mind beruházásra, felújításra és folyamatos karbantartás/üzemeltetésre jelentősen javíthatja a projekt megtérülését céges hasznosítás esetén.


KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK

ÉPÜLET
Stílus – romantikus eklektikus. Az épület külső arculata szépen harmonizál a környezettel. A kúria főbejárata előtti kocsialáhajtót elől négy, hátul kettő fejezetes négyzet-keresztmetszetű oszlop tartja. A főbejárat mellett balról és jobbról a Maróthy család és az Ajtay család címerei láthatók a falba építve. Az épületegyüttes sarkait fiáléra emlékeztető tornyocskák díszítik.
A kúria alaprajza kereszttengelyes, tetőzete kontyolt nyeregtető. A szobák mennyezete és a nagyobb felületű falak stukkódíszítésűek. Az épület egy izgalmas érdekessége az alsó társalgó egyik falába beépített monogramos téglagyűjtemény. A pincelejáró bejárati ajtaja rizalitszerű lépcsős pártázattal bír. Az épület nyílászárói keresztezettek, ablakait diszkrét könyöklővel és törtíves vagy derékszögben megtört szemöldökkel díszítettek.


MARÓTHY CSALÁD
A Maróthy-család kiemelkedő személyiségeket adott a magyar történelemnek. A teljesség igénye nélkül; A Maróthy név már a XIV század végén fellelhető - Maróthy János hadvezér 1391-ben kétszer nyert csatát a törökökkel szemben. Zsigmond király ezek után testőrévé tette és 1392-ben Pálülése aradi falut adta neki. Ő állította meg Pozsga vármegyében a török sereget, amiért 1397-ben mocsói bán címet kapott. Maróthy Mihály 1597-ben pápai várkapitány volt. Maróthy György, az 1730-as években a zürichi, baseli egyetemeket, a holland akadémiákat látogatta, hazatérve ő volt aki kidolgozta a magyar számtantanítás első módszertanát.

A Maróthy család címere a magyar családcímerek között igen ritka szép címer - azon kevesek egyike, amelyben virág és kígyó a címerkép.
Álló kerektalpú pajzs kék mezejében, pajzsláb zöld halomjából fölemelkedő ötágú leveles fehér rózsa, betűzve egy fatörzsbe, melyen egy kígyó körben tekeredik. Sisak: jobbra fordult, nyitott sisakkoronával. Sisakdísz: kitört szárnyak közt beszúrt háromágú rózsa. Takaró: kék-arany, vörös-ezüst.Megjegyzendő, hogy a rózsa kap főszerepet a nemesi címerben.AZ INGATLAN UTÓLSÓ FUNKCIÓJA
Hotel és étterem. Két éttermi helyiség együttesen 80 fő egyideju elhelyezésére alkalmas. A különterem, 15-20 fős társaság részére, konferenciák, tanfolyamok, összejövetelek tartására megfelelő. A hotel rész, 6 db kétágyas, 3 db háromágyas szobával, 2 db apartmannal rendelkezik, valamennyi fürdőszobás, WC-s, tv-vel felszerelt. Az épület másik szárnyában - volt magánlakrész – további 8 szoba van kialakítás alatt. Tervezett még 4 db kétágyas szoba fürdővel, WC-vel. Az épület teljes nettó területe 1.450 nm.

Az étterem - és az épület bal /szerviz szárnya megközelíthető oldal szerviz bejáraton keresztül is. Innen elérhető a 2 kamrás (26+17nm), hűvös, jó klímájú pince is.

További információkkal örömmel állunk rendelkezésére.
Rubóczky Tamás / REALIDA

Tovább olvasom expand_more
Térkép Zsédeny, Rákóczi utca
Hasonló hirdetések átlagárai a környéken
Ez az ingatlan 106,90 ezer Ft/m²
Vas megye 395,60 ezer Ft/m²
Az átlagárat a 300 m² feletti, felújított, közepes állapotú, felújítandó, jó állapotú, új parcellázású, átadott, befejezetlen, ismeretlen állapotú eladó vendéglátó egységek ára alapján számoltuk ki.
info
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
phone +36 30 912 Felfedés
© ingatlan.com - 1999 - 2024 Általános Szerződési feltételek Adatvédelmi Szabályzat DSA Impresszum Sütik kezelése Facebook money.hu használtautó.hu
Magyar English Deutsch