Alapterület 1450 m2
Telekterület 13243 m2
Szobák 19
Közvetítői azonosító: COM REA_803_22v Azonosító: 32973558
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
phone +36 30 912
print Nyomtatás visibility_off Megjelenítés Elrejtés warning Hiba jelzése
Eladó kastély
Ingatlan állapota felújítandó
Építés éve 1950 előtt
Komfort összkomfortos
Épület szintjei 2
Légkondicionáló nincs megadva
Akadálymentesített nincs megadva
Fürdő és wc nincs megadva
Kilátás nincs megadva
Tetőtér beépített
Pince nincs megadva
Parkolás nincs megadva
Ingatlan állapota felújítandó
Építés éve 1950 előtt
Komfort összkomfortos
Épület szintjei 2
Légkondicionáló nincs megadva
Akadálymentesített nincs megadva
Fürdő és wc nincs megadva
Kilátás nincs megadva
Tetőtér beépített
Pince nincs megadva
Parkolás nincs megadva
Fenntarthatóság
Átlag gázfogyasztás info nincs megadva
Átlag áramfogyasztás info nincs megadva
Rezsiköltség nincs megadva
Közös költség nincs megadva
Fűtés egyéb kazán
Napelem nincs megadva
Szigetelés nincs megadva
Energetikai tanúsítvány nincs megadva
Átlag gázfogyasztás info nincs megadva
Átlag áramfogyasztás info nincs megadva
Rezsiköltség nincs megadva
Közös költség nincs megadva
Fűtés egyéb kazán
Napelem nincs megadva
Szigetelés nincs megadva
Energetikai tanúsítvány nincs megadva
Érdekelnek a fogyasztási költségek? Használd a money.hu kalkulátort!
Leírás

MARÓTHY-KÚRIA – Egy patinás, történelmi magyar nemesi család által épített birtok Sárvár és Bükfürdő között
Izgalmas lokáció - Budapest, Bécs 2 óra, Balaton / Keszthely, Győr 1 óra, Sárvár és Bükkfürdő 10-15 perc alatt elérhető.


A KÚRIA:
A Maróthy-kúria a Vas megyei Zsédenyben áll.
Az épület mérete 1.450 nm.
Telek mérete: 13.243 nm - tovább bővíthető (+ cca 4.600 nm)

Az épület szerkezetileg jó állapotú, de felújítandó - igény esetén generálkivitelezői kapcsolat rendelkezésre áll.

IRÁNYÁR: 155 MIO Ft.
Vásárlást, befektetést támogató konstrukció.

Tervezői szakvélemény alapján a meglévő 750 nm +700 nm összterületű -földszint és tetőtér - műemléki épületen kívül a vonatkozó beépítési szabályok alapján még igény szerint további 3.090 nm területű épület kialakítására van lehetőség. A kúriát egy 1,3 hektáros arborétum-őspark öleli körül.

A Káldy-Maróthy család 1890-ben romantikus-eklektikus stílusban epíttette a nyárilak-kúriát. A birtok, kúria megálmodója és építtetője feltehetően még Maróthy László volt, de a megépüléskor már Maróthy Győző a kúria tulajdonosa. A kúriát és a hozzá tartozó épületeket 1945-ig a Maróthy család birtokolta, majd azt követően államosításra került. A rendszerváltást követően a Fiedler család vásárolta meg és építtette újjá az épületet. Az épületben pár évvel ezelőttig étterem és hotel működött.


ADOTTSÁGOK:
A Maróthy-kastélykúria földrajzi elhelyezkedése nagyon kedvező. A gyógyvízben -és fürdőkben gazdag Sárvártól és Bükfürdőtől egyaránt 10 km-re található. Távolsága Soprontól 45km, Eisenstadt-tól 60 km, Kőszegtől és Szombathelytől 26-26 km.

A bekért szakértői vélemény alapján magának a kastély parkjának területe alatt kb.1.000 m mélyen 34-36 C°-os gyógyvíz van, saját kút fúrása kivitelezhető.

Tervezői szakvélemény alapján a meglévő (földszint, tetőtér) 750+700 nm összterületű műemléki épületen kívül a vonatkozó beépítési szabályok alapján még 3.090 nm területű épület megvalósítására van lehetőség.

HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉG:
A megvalósítható mintegy 4.540 nm épület együttes, komoly és sokrétű hasznosítási potenciállal.
Az épülethez tartozó 1,3 hektáros terület nagyszerű lehetőséget nyújt pihenésére. 10 km-es körzetben pedig lehetőség van lovagolni, vadászni és horgászni. Gyógyvízzel es fürdőkkel rendelkező Sárvár és Bükfürdő szintén 10 km-es körzetben találhatóak.


AZ INGATLAN ADOTTSÁGAI - HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI:

-- Nagyobb vállalat által tulajdonolt és üzemeltetett céges továbbképző, rekreációs, rehabilitációs központ

-- Privát beruházásban kialakított birtok, ingatlan

A TERÜLET JELENTŐSEN TOVÁBB BŐVÍTHETŐ - ami mind az épület további bővítését (beépítettség) lehetővé teszi vagy egyéb kiegészítő funkciók kényelmes elhelyezésének is helyet adhat - sportpálya, épített kert, parkolók, ...
A szomszéd telek felé bővíthető (cca 5.000 nm).
Adott esetben a terület mögött is -egyeztetés szerint - tovább bűvíthető a birtok.

A műemlékekre vonatkozó TAO törvény biztosította adókedvezményt -mind beruházásra, felújításra és folyamatos karbantartás/üzemeltetésre jelentősen javíthatja a projekt megtérülését céges hasznosítás esetén!


KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK

ÉPÜLET
Stílus – romantikus eklektikus. Az épület külső arculata szépen harmonizál a környezettel. A kúria főbejárata előtti kocsialáhajtót elől négy, hátul kettő fejezetes négyzet-keresztmetszetű oszlop tartja. A főbejárat mellett balról és jobbról a Maróthy család és az Ajtay család címerei láthatók a falba építve. Az épületegyüttes sarkait fiáléra emlékeztető tornyocskák díszítik.
A kúria alaprajza kereszttengelyes, tetőzete kontyolt nyeregtető. A szobák mennyezete és a nagyobb felületű falak stukkódíszítésűek. Az épület egy izgalmas érdekessége az alsó társalgó egyik falába beépített monogramos téglagyűjtemény. A pincelejáró bejárati ajtaja rizalitszerű lépcsős pártázattal bír. Az épület nyílászárói keresztezettek, ablakait diszkrét könyöklővel és törtíves vagy derékszögben megtört szemöldökkel díszítettek.


MARÓTHY CSALÁD
A Maróthy-család kiemelkedő személyiségeket adott a magyar történelemnek. A teljesség igénye nélkül; A Maróthy név már a XIV század végén fellelhető - Maróthy János hadvezér 1391-ben kétszer nyert csatát a törökökkel szemben. Zsigmond király ezek után testőrévé tette és 1392-ben Pálülése aradi falut adta neki. Ő állította meg Pozsga vármegyében a török sereget, amiért 1397-ben mocsói bán címet kapott. Maróthy Mihály 1597-ben pápai várkapitány volt. Maróthy György, az 1730-as években a zürichi, baseli egyetemeket, a holland akadémiákat látogatta, hazatérve ő volt aki kidolgozta a magyar számtantanítás első módszertanát.

A Maróthy család címere a magyar családcímerek között igen ritka szép címer - azon kevesek egyike, amelyben virág és kígyó a címerkép.
Álló kerektalpú pajzs kék mezejében, pajzsláb zöld halomjából fölemelkedő ötágú leveles fehér rózsa, betűzve egy fatörzsbe, melyen egy kígyó körben tekeredik. Sisak: jobbra fordult, nyitott sisakkoronával. Sisakdísz: kitört szárnyak közt beszúrt háromágú rózsa. Takaró: kék-arany, vörös-ezüst.Megjegyzendő, hogy a rózsa kap főszerepet a nemesi címerben.AZ INGATLAN UTÓLSÓ FUNKCIÓJA
Hotel és étterem. Két éttermi helyiség együttesen 80 fő egyideju elhelyezésére alkalmas. A különterem, 15-20 fős társaság részére, konferenciák, tanfolyamok, összejövetelek tartására megfelelő. A hotel rész, 6 db kétágyas, 3 db háromágyas szobával, 2 db apartmannal rendelkezik, valamennyi fürdőszobás, WC-s, tv-vel felszerelt. Az épület másik szárnyában - volt magánlakrész – további 8 szoba van kialakítás alatt. Tervezett még 4 db kétágyas szoba fürdővel, WC-vel. Az épület teljes nettó területe 1.450 nm.
Az étterem - és az épület bal /szerviz szárnya megközelíthető oldal szerviz bejáraton keresztül is. Innen elérhető a 2 kamrás (26+17nm), hűvös, jó klímájú pince is.

A birtokon /kertben található még egy kb 110nm méretű gazdasági épület, valamint egy nyitott barn /istálló jellegű épület is.

További információkkal örömmel állunk rendelkezésére.
Rubóczky Tamás / REALIDA
+


MARÓTHY MANOR HOUSE - An estate built by a patinated Hungarian noble family between Sárvár and Bükkfürdő

ASKING PRICE: 155 MIO HUF

THE MANOR HOUSE:
The Maróthy manor house is located in Zsédeny, Vas county. Plot size: 13,243 sqm, building size 1,450 sqm. The building is in a rel. good condition, but partially to be renovated.
Based on the architect expert's opinion, in addition to the existing 750 sqm + 700 sqm total floor - ground floor and attic - it is possible to build an additional 3,090 sqm building on demand based on the relevant building regulations. The manor house is surrounded by a 1.3-hectare arboretum park.
Additional 5.000 sqm is readily available - neighboring piece of land up for sale.
If more land is required, may be discussed with local council.


In 1890, the Káldy-Maróthy family built the manor house in a romantic-eclectic style. László Maróthy was probably the one who made plans and had the estate built, but Győző Maróthy was already the owner of the mansion at the time of its construction. The manor house and the buildings belonging to it were owned by the Maróthy family until 1945, after which it was nationalized. Following the fall of socialist era in 1990, the Fiedler family purchased and rebuilt the building. Until a few years ago, the building housed a restaurant and a hotel.


FEATURES:
The geographical location of the Maróthy manor house is excellent. It is located 10 km from Sárvár and Bükfürdő, both towns rich in medicinal waters and baths. It is 45 km from Sopron, 60 km from Eisenstadt /Austria, 26-26 km from Kőszeg and Szombathely.

According to the expert's assessment report, the grounds of the manor house contains medicinal water of 34-36 C ° at a depth of abt- 1,000 m -it is possible to drill own well.

Based on architects's information, in addition to the existing (ground floor, attic) listed building with a total area of 750 sqm + 700 sqm, it is possible to build another 3,090 sqm in line with the relevant building regulations.

ALTERNATIVES FOR UTILIZATION:
The feasible building of about 4,540 sqm area offers serious and diverse utilization potential.
The 1.3-hectare area, garden around the building is a great place to relax. Horseback riding, hunting and fishing are possible within a 10 km radius. Sárvár and Bükfürdő, with its thermal water and baths, are also within 10 km.

Utilization possibilities of the property:

-- Upscale, boutique hotel with quality services, conference / seminar, spa with wellness facilities, restaurants

-- Corporate training, recreation and rehabilitation center owned and operated by a larger company

-- Private investment -private estate

The TAO Act (regulating use of corporate tax) on historic monuments and buildings provide tax incentives for both investment, renovation and ongoing maintenance / operation, which can significantly improve the return on a project for business investors.


ADDITIONAL INFORMATION

BUILDING
Style - romantic eclectic. The exterior of the building harmonizes nicely with the environment. The carport in front of the main entrance of the manor house is supported by four columns with a square cross-section at the front and two chapters at the rear. Next to the main entrance, to left and right, the coats of arms of the Maróthy family and the Ajtay family can be seen built into the wall . The corners of the complex are decorated with towers reminiscent of a branch.

The floor plan of the manor house is cross-axis, the roof is a gabled gable roof. Rooms have stucco ceilings and larger walls. An exciting feature of the building is the monogrammed brick collection built into one of the walls of the lower lounge. The front door of the cellar entrance has a risalit-like stepped party. The windows of the building are crossed, the windows are decorated with a discreet armrest and eyebrows broken at arches or at right angles.


MARÓTHY FAMILY
The Maróthy family gave outstanding personalities to Hungarian history.

Tovább olvasom expand_more
Térkép Zsédeny, Rákóczi utca
Hasonló hirdetések átlagárai a környéken
Ez az ingatlan 106,90 ezer Ft/m²
Vas megye 304,96 ezer Ft/m²
Az átlagárat a 300 m² feletti, felújított, közepes állapotú, felújítandó, jó állapotú, új parcellázású, átadott, befejezetlen, ismeretlen állapotú eladó házak ára alapján számoltuk ki.
info
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
phone +36 30 912
© ingatlan.com - 1999 - 2024 Általános Szerződési feltételek Adatvédelmi Szabályzat DSA Impresszum Sütik kezelése Facebook money.hu használtautó.hu
Magyar English Deutsch