Tiszafüred, Jász-Nagykun-Szolnok megye

Eladó általános mezőgazdasági ingatlan
A hirdető nem töltött fel fotókat az ingatlanról.
Telekterület
4120000 m²
Azonosító: 20419431
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
Megosztás
Nyomtatás
Elrejtés
Hiba jelzése

Eladó általános mezőgazdasági ingatlan

Leírás

Budapesttől 145 km távolságra, Jász-Nagykun-Szolnok megyében,található a családi tulajdonban levő, összesen 414 hektár területű Halastórendszer, mint önálló üzemelő birtok. A komplex haltermelő gazdaság saját vízellátással (2 db fúrt kút), saját áramellátással (50 kW-os napelemes rendszer +EON hálózat), saját szennyvízkezeléssel (2 db telepített biológiai tisztító) és vezetékes gázellátással rendelkezik. A birtok központja aszfaltos úton közelíthető meg, ahol egy nádfedeles központi épület (240 m²-es lakóépület, amely építési engedéllyel rendelkezik a tetőtér beépítésére, és így kialakítható egy 8-10 szobás vendégház), egy 600 m²-es, átépített (2 db szolgálati lakást, irodákat, szociális helyiségeket és műhelyeket tartalmazó) épület, egy garázsépület, egy szivattyúház, egy takarmánytároló, egy juhhodály és egy állattartásra kialakított épület helyezkedik el. A 414 hektár összterületű, tehermentes, önálló birtok, a felsorolt épületekkel, kiépített infrastruktúrával, a beszerzett gépekkel, berendezésekkel, valamint az üzemeltetést végző, 26 éve működik 100%-os tulajdonának értékesítési irányára 5.2 Millió EURO, vagy ennek megfelelő Ft összeg. Az ingatlan 13 helyrajzi számon nyilvántartott 380 hektár halastó, 32,5 hektár töltés, csatorna, út, erdő, legelő, valamint 1,5 hektár gazdasági épület és udvar megnevezésű területet jelent. A Földtörvény módosítását követően a halastó-rendszer nem termőföld kategóriába tartozik, ezért kötöttségek nélkül értékesíthető bel- és külföldi magánszemélyeknek és gazdasági társaságnak is. A Halastó-rendszert körtöltéses technológiával az 1960-as években építették. A legyezőszerűen elhelyezkedő, 13 különböző nagyságú termelő tó és a 11 darab teleltető tó összesen 380 hektár területen fekszik. A tórendszer rendelkezik vízjogi üzemeltetési engedéllyel, vízellátása a Tisza folyóból egy öntöző csatornán keresztül gravitációsan történik. A halastó-rendszert 2010-2015 között egy rekonstrukciós program alapján EU pályázat segítségével jelentősen korszerűsítette az üzemeltető (amely az ingatlantulajdonosok családi vállalkozása). Hat év alatt közel 900 Millió Ft nettó értékű felújítás és fejlesztés történt, amely hosszútávon biztosítja a tórendszer gazdaságos, hatékony üzemeltetését. A rekonstrukciós terveknek megfelelően megtörtént: - 11 db teleltető tó átépítése; - 4,5 km hosszú feltöltő csatorna, valamint 4 km hosszú lecsapoló csatornák teljes kotrása; - 13 tó halágyának és lecsapoló műtárgyainak felújítása; - központi leeresztő csatorna és lehalászó hely átépítése; - megépült a telep aszfaltos belső úthálózata; - a telep infrastruktúrájának korszerűsítése, fejlesztése (50 kW teljesítményű napelemes rendszer, épület felújítások és átalakítások, biológia szennyvízkezelés); - a termeléshez szükséges járművek, gépek, eszközök beszerzése, üzembe állítás (lánctalpas kotrógép, traktorok és kiegészítők, csónakok, csónakmotorok, szállító járművek, halászati eszközök stb.)

A rekonstrukció eredményeként a Halastó-rendszer- a korábbi időszakhoz képest- alkalmassá vált nagymennyiségű, jó minőségű hal előállítására és a termelés biztonságos feltételei, valamint a munkakörülmények jelentősen javultak. A termelés növelése mellett, a felújítás, fejlesztés hatására csökkentek a különböző bérmunka igények, javultak az értékesítési pozíciók. Megfelelünk a különböző agrár-környezetvédelmi és állatjóléti előírásoknak, csökkentettük a környezetterhelést, valamint növeltük a termelés hatékonyságát, eredménytermelő képességét.

A jelenlegi támogatások nagysága évente közel 10 Millió Ft (Ponty-támogatás, gázolaj jövedéki adó visszaigénylés, környezetvédelmi támogatás). Az elkövetkező öt évben a Magyar Halászati Operatív Program pályázataival újabb 500-600 Millió Ft vissza nem térítendő EU támogatás lehetséges további fejlesztésekre (útépítés, termelői infrastruktúrafejlesztés, halszaporító, halfeldolgozó, intenzív haltermelő létesítmény, stb.)

A Halastó-rendszer - mint önálló termelő, üzemelő birtok- az elkövetkező években jelentősebb beruházás nélkül képes közel 300 Millió Ft termelési értéket előállítani évente extenzív termeléssel. Ennek egyharmada előnevelt halérték, ami a következő évi termelés alapja, kétharmada, közel 200 Millió Ft értékesíthető piaci hal. Tapasztalataink alapján évente 70-100 Millió Ft profit realizálása érhető el, hatékony, takarékos gazdálkodással, megfelelő finanszírozási feltételekkel.

Természetesen az extenzív termelés mellett lehetőség van egyéb fejlesztésekre, egyéb tevékenységekre is, amelyek a birtok további hasznosításával többlet profitot eredményezhetnek. Így különböző állattartások, napelemes erőmű, turisztikai tevékenység, gyerektáborok-üdültetés, panzió-étterem, vadásztatás, nádbrikett előállítása, ökofarm kialakítása stb., melyhez a szabad területek, infrastruktúra rendelkezésre áll.
A pulyka farm ára: 1.830.000.000 Ft.
Lépj kapcsolatba a hirdetővel