Monostorapáti, Veszprém megye

Eladó étterem, vendéglő
Monostorapáti, Veszprém megye
Alapterület
134 m²
Közvetítői azonosító: COM OM10962
Azonosító: 32041160
Megosztás
Nyomtatás
Elrejtés
Hiba jelzése

Eladó étterem, vendéglő

Légkondicionáló
nincs megadva

Leírás

Veszprém megyében, a Balatontól 20 km-re, Monostorapátiban megvételre kínálok egy 134 nm-es, Kivett Malom besorolású, felújítandó, újjáépítendő ingatlant. A malom építési anyag kő volt.
Az ingatlan a Malmok Völgyének egyik állomása.
Monostorapáti az Eger-patak völgyének erdei között megbúvó kicsi falu. A szomszédos települések (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd) 1989 óta adnak otthont a Művészetek Völgye egyedülálló, rendkívül népszerű összművészeti fesztiválnak. 2010 óta Monostorapátiban is megrendezésre kerülnek a fesztivál egyes programjai. A falu és a környék -a kulturális programok mellett- számtalan kirándulási és túrázási lehetőséget nyújt. A falu ősi, Árpád-kori település, ami nevét a határában 1117-ben alapított apátságról kapta. Monostorapáti a XVI. században vált híressé malmairól. 1599-ben már hat malom is működött az Eger vize-patakon. 1792-ben már csak két működő malmot tartottak számon, s ma csak már egyetlen malom maradványai láthatók, az általam árult Varga-malomé, vagy más néven Püspöki-malomé. Az épület ugyanis a Veszprémi Püspökség Malma volt, amelyet 1898-ban vásárolta meg Mezriczky István, aki 1901-ben korszerűsítette azt. Erről a korabeli Molnárok Lapja is beszámolt. Ifj. Mezriczky István malomtulajdonos 1925-ben átvette édesapja malmát, amit 1928-ban ismét korszerűsítettek. 1936-ban, hogy megszabaduljanak az 1928-as korszerűsítéshez felvett banki hiteltől, a malmot eladták Mezriczky Ferenc kapolcsi molnárnak. 1940-ben viszont már Varga József molnár tulajdona, aki addig a Scheller Malomban volt főmolnár. Innentől kezdve lett a neve Varga Malom. 1951-ben államosították és leállították a malmot. 1953-ban a Malomipari Egyesülés újraindította. 1955-ben átvette a Községi Tanács, majd darálóként üzemeltette. Végül berendezéseit kiszerelték és az épületet eladták. Az épület tetőszerkezetét és emeleti szintjét veszélyessé nyilvánította a Balatonfüredi Építési Hatóság és a jelenlegi tulajdonossal lebontatta azt. Újjáépítésére lehetőség van. Kialakítható lenne az épületben malom, étterem, kávézó, panzió vagy egy igazán exkluzív családi otthon. Esetlegesen parkoló kialakítására lehet lehetőség.
Ajánlom ezt az ingatlant azoknak, aki szeretik a történelmet, akik szeretnének tulajdont egy „műemlék jellegű” épületben, régi kövek között, egy gyönyörű, ősi településen. És persze azoknak is ajánlom, akik mindebben és a környékben meglátják az üzleti befektetés lehetőségét.
Az ingatlannal kapcsolatban várom megtisztelő érdeklődését a hét minden napján, hétvégén is. Hivatkozzon a következő ref.számra: OM1096.