Mátraszőlős, Nógrád megye

Eladó kastély
Mátraszőlős, Nógrád megye
Alapterület
280 m²
Telekterület
18000 m²
Szobák
8
Közvetítői azonosító: COM 1812051
Azonosító: 28260551
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
Kattints a referens összes hirdetéséhez
Kattintson az iroda (Greenlight Real Estate) összes hirdetéséhez
Totfalusi Dániel
Greenlight Real Estate
Megosztás
Nyomtatás
Elrejtés
Hiba jelzése

Eladó kastély

Ingatlan állapota
felújított
Építés éve
1950 előtt
Komfort
duplakomfortos
Energiatanúsítvány
nincs megadva
Épület szintjei
2
Fűtés
gázkazán, cserépkályha
Légkondicionáló
van
Rezsiköltség
nincs megadva
Akadálymentesített
nem
Fürdő és WC
külön és egyben is
Kilátás
panorámás
Tetőtér
beépített
Pince
nincs
Parkolás
udvari beálló - benne van az árban

Leírás

A Pásztó környéki, barokk stílusú műemléki kúria 1760-ban épült a Jankovich (Jeszeniczei) család számára, amely később a Balás, illetve a Simay-Jeney családokhoz került. 1820-ban késői klasszicista stílusban lett átépítve, és 1996-ban teljeskörű felújításon esett át. Ekkor épült meg hozzá a télikert; valamint a borospincét, éléskamrát, konditermet, és barkács műhelyet is magába foglaló melléképület. A változatlanul 80 cm vastag falainak köszönhetően nyáron sincsen hőség. A magasföldszintes épület téglalap alakú, közepén négyoszlopos porticussal. A főhomlokzata kettős rizalit, amelyen még mindig megtalálható az eredeti címer. A korabeli bútorok, csillárok, falikarok, porcelánok is mind a történelmi időszak emlékeit őrzik.

Az 1,8 hektáros területen elterülő birtok déli fekvésű, ahonnan gazdag panoráma nyílik a Mátrára és az egész településre. A hatalmas örökzöld ősfák kiemelkednek a környezetükből, és sárgarigóknak adnak otthont. Megemlíthető még a 30 db termést hozó válogatott gyümölcsfa (pl. gránátalma), és a kb. 1800 darabból álló, arborétum jellegűen kialakított dísznövénykert. Mindezt megcsodálhatjuk a három kerti pad valamelyikéről, vagy megöntözhetjük az egy-egy ásott-, illetve fúrt kút, valamint kerti csap segítségével. Előbbiben a legnagyobb szárazságban sem csökken a vízszint 80 m alá. Ha pedig inkább enni szeretnénk a természetben, akkor használhatjuk a kerti kemencét, a bográcsozót, és a fedett étkezőt.

Az ingatlan istállóval való bővítéséhez adott a szükséges terület, és a fagerendák. Továbbá egy Tóth stílusú hintó is rendelkezésre áll a közeli Szalajka-völgyi lovasparádé meglátogatásához. De a közelben található még a világörökség részét képező Hollókő, az ipolytarnóci múzeum, és 25 km-re a galyatetői sífelvonók is. Forrásvizekben is gazdag a vidék, mind közül a Szentkútnál található a legnevezetesebb. Az Országos Kéktúra útvonalon szép túrákat lehet tenni Garábra, a Függő-kőhöz, a Macska-hegyre, és a Tepkére. A Függő-kői-barlang, amelyből őslénytani és régészeti leletek kerültek elő, a cserháti andezitek leglátványosabb előfordulási helye.
A vaddisznók miatt a helyi cser-, tölgy-, bükk-, és fenyőerdők kedvelt vadászparadicsomnak számítanak.
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
Kattints a referens összes hirdetéséhez
Kattintson az iroda (Greenlight Real Estate) összes hirdetéséhez
Totfalusi Dániel
Greenlight Real Estate