Hosszúhetény, Püspökszentlászló

Eladó családi ház
Hosszúhetény, Püspökszentlászló
Alapterület
150 m²
Telekterület
4000 m²
Szobák
7
Közvetítői azonosító: COM HRP1054
Azonosító: 32438297
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
Megosztás
Nyomtatás
Elrejtés
Hiba jelzése

Eladó családi ház

Ingatlan állapota
jó állapotú
Építés éve
nincs megadva
Komfort
duplakomfortos
Energiatanúsítvány
nincs megadva
Épület szintjei
2
Fűtés
egyéb
Légkondicionáló
nincs megadva
Rezsiköltség
nincs megadva
Akadálymentesített
nem
Fürdő és WC
külön helyiségben
Kilátás
panorámás
Tetőtér
beépített
Pince
nincs megadva
Parkolás
udvari beálló

Leírás

Püspökszentlászló összesen 32 háza közül eladó ez a családiház, mely egyaránt alkalmas egy család nyugalmas otthonának, vendégháznak vagy akár hétvégi pihenésre alkalmas nyaralónak. Vendégházként 14 fő befogadására alkalmas, és mivel a környék kiemelt turisztikai célpont, így garantált a teltház is.
Az alsó szinten egy kis előtérbe lépünk be, ahonnan a nagy nappali/étkezőbe érkezünk meg. Innen két egymás melletti nagyméretű háló, egy kisebb félszoba, és a földszinti nagy fürdő/wc nyílik. A földszinti nagy fürdőből nyílik a kazánház, ami amúgy kintről is megközelíthető, így nem kell a belső tereket összekoszolni a tüzelővel.
A felső szinten egy nagy társalgóból nyílik három hálószoba, egy fürdőszoba/wc, valamint egy tároló.
A ház körül a telek sík, de a telek nagy része a ház mögött emelkedik, ahol gyümölcsfák és pazar kilátás a Mecsekre várja az oda látogatókat.
Püspökszentlászló falurész a Kelet-Mecsekben, a Zengő hegy északi oldalának szűk völgyecskéjében. Közigazgatásilag Hosszúhetény része. Szépen felújított hagyományos házait többnyire hétvégi háznak, vagy a falusi turizmus céljaira használják. Gyönyörű természeti környezete és történelmi hangulata népszerű kirándulóhellyé teszi. 1942-ben Hosszúhetényhez csatolták.

A falucskában 32 telek van, jórészt eredeti állapotban megőrzött parasztházakkal és rendezett udvarokkal. Püspökszentlászlón ma már újra több mint 20 állandó lakó él.
A hagyomány szerint Szent László király szívesen vadászgatott erre és egy vihar elől menekülve egy barlangban húzódott meg. Évszázadokon keresztül volt itt a pécsi püspökök birtoka.

Elhelyezkedése
A falu a Zengő hegy tövében helyezkedik el. Közlekedési eszközökkel Hosszúhetény felől közelíthető meg egy gyenge minőségű úton. Behajtani csak engedéllyel lehet, a falu határában parkoló van. Gyalogtúrákkal megközelíthető más falvak a környéken: Kisújbánya, Magyaregregy, Óbánya, Pécsvárad, Zengővárkony, Zobákpuszta.

Nevezetességei
A Szent László-szobrot Hetyey Sámuel helyeztette el 1903-ban. Csukás Zoltán alkotása
Püspöki kastély és templom. A nyári kastélyt 1797-ben Esterházy László Pál pécsi püspök építtette a falucska végén. Az egykori püspöki nyaralóban tartották házi őrizetben Mindszenty Józsefet 1955. július 17–november 1. között.[5] Később itt volt rab Grősz József érsek is. Az egyházi tulajdonban lévő kiemelkedő műemléki épületegyüttes 2015-ben visszanyerte eredeti formáját. A felújítás eredményeképpen látogatóközpont és zarándokszállás épült. Megújult a kápolna, és a kastély turisták számára is látogatható.
A kastély melletti arborétum a látogatók előtt is nyitva áll. Esterházy Pál László alapította és utódja, Hetyey Sámuel (a közeli Hetyey-forrás névadója) továbbfejlesztette: összesen 84-féle különleges fa- és cserjefaj népesíti be a világ minden részéről, némelyikük több száz éves. A 20. század elején Zichy Gyula pécsi püspök az arborétum mellett vadasparkot is létesített dél-európai dámszarvasokkal, ezeket azonban az első világháború után a megszálló katonák elpusztították. (A déli demarkációs vonal a közelben húzódott.)
A kastély mögötti dombon álló Szent László-szobor.
A jezsuita rendi Vácz Jenő atya alapította Életrendezés Háza.
A húsvéti bárányles népszokás keresztje a Zengő oldalában.
Feltárt üvegfújó kemencék a közelben (a pusztabányai vadászháznál)
A tréfa szerint Püspökszentlászlón csak egyik oldalon sütik a palacsintát. Aki már járt Püspökszentlászlón, könnyen megérti a tréfát: a meredek völgyoldal miatt a falu egyetlen utcájának csak az egyik, az északi oldalán állnak házak, ezért csak azon az „oldalon” sütnek palacsintát.
Lépj kapcsolatba a hirdetővel