Gyöngyös, Fő tér 11.

Eladó vegyes (lakó- és kereskedelmi) terület
Gyöngyös, Fő tér 11.
Telekterület
897 m²
Azonosító: 32129593
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
Megosztás
Nyomtatás
Elrejtés
Hiba jelzése

Eladó vegyes (lakó- és kereskedelmi) terület

Kilátás
nincs megadva
Villany
nincs megadva
Víz
nincs megadva
Gáz
nincs megadva
Csatorna
nincs megadva

Leírás

Eladóvá vált, az Orczy család könyvtára!

Gyöngyös Fő terén, a város egyik nevezetes műemlék épülete vált eladóvá. Az épület szakmai szemmel nézve ámulatba ejtő, adottságai éppúgy mint a múltban, most is különféle felhasználásra adnak lehetőséget. Az ingatlan régészeti feltárása megtörtént, felújítása megkezdődhet. Befektetői szándék esetén komoly lehetőségeket rejt az épület. Lehetséges funkcióit tekintve, érdemes megvizsgálni a pályázati lehetőségeket. Mind az épület lokációjára, mind szerkezeti állapotára illetve műemlékvédelmi helyzetére további részletes tájékoztatást tudok adni.


Az épület első osztályú műemlék (azonosítója: ] ), a város történelmi központjában. Késő középkori alapokon nyugszik az épület, a földszinten gótikus kereszt-boltozatos helyiség található. Az épület egyéb részeiben barokk stílus látható. A házban működött az egykori Orczy-levéltár és könyvtár.
A földszinti helyiségek boltozottak. Építtette a középkori eredetű lakóház és D-i szomszédja egyesítésével ifj. Orczy Lőrinc. (építész: Zohfal Lőrinc) A klasszicista homlokzat bal oldalán nyílik az egyenes záródású kapu, mellette három félköríves záródású kőkeretes nyílás helyezkedik el. Az emeleti ablakokat toszkán fejezetű oszlopok ill. pilaszterek szegélyezik. Az ablakok összefüggően végigfutó zárópárkánya egyben a homlokzat főpárkányának alsó tagozatát alkotja; felette a szokatlanul magas képszékben három fekvő téglány alakú faltükör, allegorikus-mitologikus domborművekkel. További műemléki, szerkezeti és egyéb információkról érdeklődjön emailben vagy telefonon!
Lépj kapcsolatba a hirdetővel