Bezárás

Bükkösd, Baranya megye

Eladó kastély
Alapterület 1 600 m²
Telekterület 16 000 m²
Szobák száma 26
9 000 000 € 3,1 milliárd Ft
  • Térkép
Bacher László
06 70 412 ···
Otthon Centrum Dél-Dunántúl
Üzenetet küldök

Eladó kastély

Ingatlan állapota nincs megadva
Komfort nincs megadva
Energiatanúsítvány nincs megadva
Épület szintjei nincs megadva
Fűtés házközponti
Akadálymentesített nincs megadva
Fürdő és WC nincs megadva
Kilátás nincs megadva
Tetőtér nincs megadva
Pince nincs megadva
Parkolás nincs megadva
Az 1700-as években épült barokk stílusú főúri kastélyok egyik legrangosabb képviselője a Bükkösdi Petrovszky kastély. A barokk stílus Grassalkovich típusának megfelelően e kastélyt is jellemzi a lapos kupolás középrizalit, melyet a főbejárat felett erkély díszít. A középrizalit timpanonjába az építtető Petrovszky család címere került. Az 1736-ban felépült kastélyt Petrovszky János és Petrovszky Zsigmond építtette. Az 1800-as években a Jeszenszky család birtokolta a kastélyt. Az 1950-es években a kastélyt államosították. Először az állami gazdaság birkahodálynak használta az emeleti helyiségeket, majd ezt követően gyermekotthonként és iskolaként funkcionált. 1999 óta magánkézben van. Az elhanyagolt szerkezeti elemeket visszaállították, kívül-belül renoválták a mennyezetet, a falakat, és egyéb burkolatokat, új villany, víz, fűtés vezeték-rendszert építettek ki.
A felújítás tekintetében egyértelműen kiemelkedik Dr. Kovács Bálint építészmérnöki tudása, aki hozzáértést, pénzt, fáradtságot nem sajnálva több mint két éven keresztül vezette a kastély korhű, esztétikus és egyedülálló renoválását.
A kastély 1732 és 1738 között Joseph Emanuel Fischer von Erlach császári főépítész tervei alapján készült. A Grassalkovich féle barokk stílust jellemző kupolás középrizalit, erkéllyel és timpanonnal a kastély megjelenését teljesen egyedivé teszi. A díszterem fölötti timpanon alatt, a főhomlokzati kapubejárat két oldalán életnagyságú herma pilaszterek tartják a díszterem erkélyét. A díszterem feletti boltozatos kupola moller típusú barokk tetőszerkezetű, hélyazati fedése rézlemez tükör fedéssel történt. A tetején, a főhomlokzat felőli oldalon van egy 4 m magas óratorony. A kastély tetőszerkezete kivételesen jó állapotú, eredeti tölgyfa-dültszékre épített három állószékes, függesztő műves, kontyolt nyeregtető, hódfarkú, kettős cserépfedéssel, 9 m-es belső gerinc magassággal.
A kastély homlokzatának hármas középtengelyét összefogja az egyenes vonalú oromzat.
További/bővebb információ telefonon. Azonosítószám:UZ008444

Kapcsolat a hirdetővel

Otthon Centrum Dél-Dunántúl
Az iroda összes hirdetése
06 70 412 ···
Üzenetet küldök
Neked ajánljuk

Elérted a hirdetőt telefonon?