Zsédeny, Rákóczi utca Eladó kastély
Alapterület 1450 m2
Telekterület 13243 m2
Szobák 19
Közvetítői azonosító: COM REA_803_22v Azonosító: 32973558
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
phone +36 30 912 Felfedés
print Nyomtatás visibility_off Megjelenítés Elrejtés warning Hiba jelzése
Eladó kastély
Ingatlan állapota felújítandó
Építés éve 1950 előtt
Komfort összkomfortos
Épület szintjei 2
Légkondicionáló nincs megadva
Akadálymentesített nincs megadva
Fürdő és wc nincs megadva
Kilátás nincs megadva
Tetőtér beépített
Pince nincs megadva
Parkolás nincs megadva
Ingatlan állapota felújítandó
Építés éve 1950 előtt
Komfort összkomfortos
Épület szintjei 2
Légkondicionáló nincs megadva
Akadálymentesített nincs megadva
Fürdő és wc nincs megadva
Kilátás nincs megadva
Tetőtér beépített
Pince nincs megadva
Parkolás nincs megadva
Fenntarthatóság
Átlag gázfogyasztás info nincs megadva
Átlag áramfogyasztás info nincs megadva
Rezsiköltség nincs megadva
Közös költség nincs megadva
Fűtés egyéb kazán
Napelem nincs megadva
Szigetelés nincs megadva
Energetikai tanúsítvány nincs megadva
Átlag gázfogyasztás info nincs megadva
Átlag áramfogyasztás info nincs megadva
Rezsiköltség nincs megadva
Közös költség nincs megadva
Fűtés egyéb kazán
Napelem nincs megadva
Szigetelés nincs megadva
Energetikai tanúsítvány nincs megadva
Érdekelnek a fogyasztási költségek? Használd a money.hu kalkulátort!
Leírás

MARÓTHY-KÚRIA – Egy patinás magyar nemesi család által épített birtok Sárvár és Bükfürdő között
Izgalmas lokáció - 2 óra Budapest, Bécs, 1 óra a Balaton / Keszthely, Győr, 10-15 perc Sárvár és Bükkfürdő.


A KÚRIA:
A Maróthy-kúria a Vas megyei Zsédenyben áll.
Az épület mérete 1.450 nm.
Telek mérete: 13.243 nm - organikusan tovább bővíthető (+ cca 4.600 nm)
A területtovábbi bővítésére is lehet megoldás.

Az épület szerkezetileg jó állapotú, de felújítandó - igény esetén generálkivitelezői kapcsolat rendelkezésre áll.

IRÁNYÁR: 155 MIO Ft.
Vásárlást, befektetést támogató konstrukció is elérhető.

Tervezői szakvélemény alapján a meglévő 750 nm +700 nm összterületű -földszint és tetőtér - műemléki épületen kívül a vonatkozó beépítési szabályok alapján még igény szerint további 3.090 nm területű épület kialakítására van lehetőség. A kúriát egy 1,3 hektáros arborétum-őspark öleli körül.

A Káldy-Maróthy család 1890-ben romantikus-eklektikus stílusban epíttette a nyárilak-kúriát. A birtok, kúria megálmodója és építtetője feltehetően még Maróthy László volt, de a megépüléskor már Maróthy Győző a kúria tulajdonosa. A kúriát és a hozzá tartozó épületeket 1945-ig a Maróthy család birtokolta, majd azt követően államosításra került. A rendszerváltást követően a Fiedler család vásárolta meg és építtette újjá az épületet. Az épületben pár évvel ezelőttig étterem és hotel működött.


ADOTTSÁGOK:
A Maróthy-kastélykúria földrajzi elhelyezkedése nagyon kedvező. A gyógyvízben -és fürdőkben gazdag Sárvártól és Bükfürdőtől egyaránt 10 km-re található. Távolsága Soprontól 45km, Eisenstadt-tól 60 km, Kőszegtől és Szombathelytől 26-26 km.

A bekért szakértői vélemény alapján magának a kastély parkjának területe alatt kb.1.000 m mélyen 34-36 C°-os gyógyvíz van, saját kút fúrása kivitelezhető.

Tervezői szakvélemény alapján a meglévő (földszint, tetőtér) 750+700 nm összterületű műemléki épületen kívül a vonatkozó beépítési szabályok alapján még 3.090 nm területű épület megvalósítására van lehetőség.

HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉG:
A megvalósítható mintegy 4.540 nm épület együttes, komoly és sokrétű hasznosítási potenciállal.
Az épülethez tartozó 1,3 hektáros terület nagyszerű lehetőséget nyújt pihenésére. 10 km-es körzetben pedig lehetőség van lovagolni, vadászni és horgászni. Gyógyvízzel es fürdőkkel rendelkező Sárvár és Bükfürdő szintén 10 km-es körzetben találhatóak.


AZ INGATLAN ADOTTSÁGAI - HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI:

-- Nagyobb vállalat által tulajdonolt és üzemeltetett céges továbbképző, rekreációs, rehabilitációs központ

-- Privát beruházásban kialakított birtok, ingatlan

A TERÜLET JELENTŐSEN TOVÁBB BŐVÍTHETŐ - ami mind az épület további bővítését (beépítettség) lehetővé teszi vagy egyéb kiegészítő funkciók kényelmes elhelyezésének is helyet adhat - sportpálya, épített kert, parkolók, ...
A szomszéd telek felé bővíthető (cca 5.000 nm).
Adott esetben a terület mögött is -egyeztetés szerint - tovább bűvíthető a birtok.

A műemlékekre vonatkozó TAO törvény biztosította adókedvezményt -mind beruházásra, felújításra és folyamatos karbantartás/üzemeltetésre jelentősen javíthatja a projekt megtérülését céges hasznosítás esetén!


KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK

ÉPÜLET
Stílus – romantikus eklektikus. Az épület külső arculata szépen harmonizál a környezettel. A kúria főbejárata előtti kocsialáhajtót elől négy, hátul kettő fejezetes négyzet-keresztmetszetű oszlop tartja. A főbejárat mellett balról és jobbról a Maróthy család és az Ajtay család címerei láthatók a falba építve. Az épületegyüttes sarkait fiáléra emlékeztető tornyocskák díszítik.
A kúria alaprajza kereszttengelyes, tetőzete kontyolt nyeregtető. A szobák mennyezete és a nagyobb felületű falak stukkódíszítésűek. Az épület egy izgalmas érdekessége az alsó társalgó egyik falába beépített monogramos téglagyűjtemény. A pincelejáró bejárati ajtaja rizalitszerű lépcsős pártázattal bír. Az épület nyílászárói keresztezettek, ablakait diszkrét könyöklővel és törtíves vagy derékszögben megtört szemöldökkel díszítettek.


MARÓTHY CSALÁD
A Maróthy-család kiemelkedő személyiségeket adott a magyar történelemnek. A teljesség igénye nélkül; A Maróthy név már a XIV század végén fellelhető - Maróthy János hadvezér 1391-ben kétszer nyert csatát a törökökkel szemben. Zsigmond király ezek után testőrévé tette és 1392-ben Pálülése aradi falut adta neki. Ő állította meg Pozsga vármegyében a török sereget, amiért 1397-ben mocsói bán címet kapott. Maróthy Mihály 1597-ben pápai várkapitány volt. Maróthy György, az 1730-as években a zürichi, baseli egyetemeket, a holland akadémiákat látogatta, hazatérve ő volt aki kidolgozta a magyar számtantanítás első módszertanát.

A Maróthy család címere a magyar családcímerek között igen ritka szép címer - azon kevesek egyike, amelyben virág és kígyó a címerkép.
Álló kerektalpú pajzs kék mezejében, pajzsláb zöld halomjából fölemelkedő ötágú leveles fehér rózsa, betűzve egy fatörzsbe, melyen egy kígyó körben tekeredik. Sisak: jobbra fordult, nyitott sisakkoronával. Sisakdísz: kitört szárnyak közt beszúrt háromágú rózsa. Takaró: kék-arany, vörös-ezüst.Megjegyzendő, hogy a rózsa kap főszerepet a nemesi címerben.AZ INGATLAN UTÓLSÓ FUNKCIÓJA
Hotel és étterem. Két éttermi helyiség együttesen 80 fő egyideju elhelyezésére alkalmas. A különterem, 15-20 fős társaság részére, konferenciák, tanfolyamok, összejövetelek tartására megfelelő. A hotel rész, 6 db kétágyas, 3 db háromágyas szobával, 2 db apartmannal rendelkezik, valamennyi fürdőszobás, WC-s, tv-vel felszerelt. Az épület másik szárnyában - volt magánlakrész – további 8 szoba van kialakítás alatt. Tervezett még 4 db kétágyas szoba fürdővel, WC-vel. Az épület teljes nettó területe 1.450 nm.
Az étterem - és az épület bal /szerviz szárnya megközelíthető oldal szerviz bejáraton keresztül is. Innen elérhető a 2 kamrás (26+17nm), hűvös, jó klímájú pince is.

A birtokon /kertben található még egy kb 110nm méretű gazdasági épület, valamint egy nyitott barn /istálló jellegű épület is.

További információkkal örömmel állunk rendelkezésére.
Rubóczky Tamás / REALIDA
+

Tovább olvasom expand_more
Térkép Zsédeny, Rákóczi utca
Hasonló hirdetések átlagárai a környéken
Ez az ingatlan 106,90 ezer Ft/m²
Vas megye 303,87 ezer Ft/m²
Az átlagárat a 300 m² feletti, felújított, közepes állapotú, felújítandó, jó állapotú, új parcellázású, átadott, befejezetlen, ismeretlen állapotú eladó házak ára alapján számoltuk ki.
info
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
phone +36 30 912 Felfedés
© ingatlan.com - 1999 - 2024 Általános Szerződési feltételek Adatvédelmi Szabályzat DSA Impresszum Sütik kezelése Facebook money.hu használtautó.hu
Magyar English Deutsch