Tapolca, Belváros

Eladó raktárhelyiség
Tapolca, Belváros
Ár
145 millió Ft
Alapterület
1706 m²
Telekterület
1706 m²
Azonosító: 31507124
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
Megosztás
Nyomtatás
Elrejtés
Hiba jelzése

Eladó raktárhelyiség

Energiatanúsítvány
nincs megadva
Emelet
nincs megadva
Épület szintjei
nincs megadva

Leírás

Eladó Tapolca egyik szimbóluma, a belvárosában található pincerendszer, mely az 1706 nm-es területével meghatározó szerepet tölt be a város történelmében.
A jelenleg üresen álló és néha túristák számára megtekinthető pincerendszer a város szívében található. Az értékesíteni kívánt ingatlannak 2 lejárata van, mely a Borudvarból nyílik és külön hátsó teherforgalmi bejárattal is rendelkezik. A hatalmas méretű helységek valaha hordóknak és bortartályoknak adtak helyet, mely ma is alkalmas lenne a Balatoni borászat életében való aktív részvételre.
A mai piaci igényekhez igazodva azonban szívesen ajánlom egyéb kereskedelmi vagy vendéglátási célra is, mint pl. rendezvények megtartására esetleg étterem vagy különleges szálláshely, múzeum, raktár kialakítására.
A nyolc ágból álló, jellemzően 5 méter széles boltíves részek 4, 5 méter magasak. A közművesítés részben megoldott. A parkolási és megközelítési lehetőség kíváló.
A 4 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan 1/1-es tulajdonban van, melyhez új tulajdonost, befektetőt keresünk aki lehetőséget és fantáziát lát ennek a földalatti csodának az újraélesztésében.

A történeti háttér röviden:
A tapolcai borász és bornagykereskedő Lessner dinasztia több generációjának munkálkodása eredményeként alakult ki az a közel 2000 négyzetméter alapterületű, nyolc ágon futó összetett pincerendszer, amely a mai Tapolca belvárosa alatt kanyarog, járófelületével átlagosan 5-7 méter mélységben. Az 1826 és 1907 között kialakított pinceszakaszok a teljes kiépítettség idején egyidejűleg mintegy 50 ezer hektoliter bor tárolására voltak alkalmasak. A pincészet a maga korában Tapolca egyik legfőbb nevezetességeként bizonyos értelemben idegenforgalmi látványosságnak (is) számított. Az összefüggő pinceágak a mai Deák Ferenc utca 7-11. számú épületek és udvarrészeik alatt húzódnak. A tapolcai pincerendszer az 19051907 közötti építési periódusban érte el története legnagyobb kiterjedését. Ekkor készült el a mai nevén Régi Postaudvar helyi és korabeli viszonylatban hatalmas épülettömbje, amely alatt a borászat legmodernebb pinceága nyert kialakítást, ahol üvegmázas csempékkel bélelt cementhordókban tárolták és kezelték a bor hektolitereinek ezreit. A pincerendszer az elkészültét követően Tapolca egyik különleges attrakciójaként vált ismertté. Akár hazai, akár külföldi látogatók, kirándulók vagy delegációk érkeztek a városba, két dolgot biztosan megmutattak nekik. Az egyik a Tavasbarlang volt, a másik pedig a Lessner-pince.
Lépj kapcsolatba a hirdetővel