Gödöllő, Pest megye

Eladó kastély
Gödöllő, Pest megye
Ár
395 millió Ft
Alapterület
730 m²
Telekterület
12825 m²
Szobák
1
Azonosító: 31268710
Lépj kapcsolatba a hirdetővel
Megosztás
Nyomtatás
Elrejtés
Hiba jelzése

Eladó kastély

Ingatlan állapota
nincs megadva
Építés éve
nincs megadva
Komfort
nincs megadva
Energiatanúsítvány
nincs megadva
Épület szintjei
nincs megadva
Fűtés
nincs megadva
Légkondicionáló
nincs megadva
Rezsiköltség
nincs megadva
Akadálymentesített
nincs megadva
Fürdő és WC
nincs megadva
Kilátás
nincs megadva
Tetőtér
nincs megadva
Pince
van
Parkolás
nincs megadva

Leírás

Kivételes barokk műemlék borház és pincerendszer eladó Gödöllőn!

A Grassalkovich uradalmi présház Magyarország legszebb borpincéje. 1760 körül építette Grassalkovich Antal herceg tiszta barokk stílusban. Gödöllő belterületén található, a kastélytól alig 3 km-re. Bekerített 12.825 m2 birtokon.Az épület 730 m2 hasznos alapterületű, téglaépítésű műemlék besorolású. Alatta húzódó bánya technologiával készült 1028 m2 alapterületű 5 m széles, 3 m magas, és 122 m hosszú, U alakú téglával kirakott boltíves pince található, ami egy 50 m2 méretű fantasztikus terembe vezet. Az épület L alakú két szárnya egy kisebb udvart fog közre. A ház emelete az uraság és vendégeik pihenőhelyéül épült, az egyik szobában ma is áll egy gazdagon tagolt, szép kőkeretű kandalló.

Egy kis történelem:
Grassalkovich Antal építette 1760 körül. A borház szervesen kapcsolodott a kastélyhoz, mivel a 100 éven keresztül a körülötte termelt szőlőből készítették, palackozták a jobbnál jobb borokat és tárolták a télen, nyáron 14 c fokos pince rendszerben. Ezek eladásából fedezték a Királyi kastély kiadásait. 1867-1916-ig a királyi uradalom tulajdona volt. Ebben az időszakban vadászkastélyként használta Ferenc József császár. A présház a Királyi kastély borászata lett. Erzsébet királyné (SISI) kedvelt Magyarországi tartozkodási helyeként ismert, ahol Mária Valéria hercegnővel állandó szüreti mulatságokat rendeztek. 1850-be Sina báró konyak gyárat létesített. A második világháború után ipari üzem céljára hasznosították az épületet.
Tíz évvel ezelőtt a borház,és pince állagmegóvásaaműemléki előírások szerint megtörtént.A tető felújításra került,a kőkereteket restaurálták.Az utólagos hozzáépítések el lettek bontva,a falkutatások miatt a vakolatok le lettek verve,a pince homokfúvással le lett tisztítva. A további munkálatok az új tulajdosra várnak.

Jelenlegi tulajdonosa megterveztetett, és engedélyeztetett egy projectet. 2007 es terv, és építésiengedély szerint 64 szobás, Wellness szálloda építhető a meglévő épület hasznosításával. Az épületet új ablakokkal arányos megjelenésü kastélyá alakitható. Funkciójának megfelelően új épületszárnyak építhetők hozzá. 12.825 m2 területen szabadidős sportcélú hasznosítása javasolható. A talaj homokos állagú, lovaglási célra kitűnő. Az épület a magas látogatottságú királyi kastélyhoz csatlakozva, idegen forgalmi, vendéglátói akár borászati kiállítások, bor múzeum létesithető. Vendéglátáson kívűl konferenciák, kiállítások rendezhetők. A pince hőmérséklete ideális a pezsgő készítésére,érlelésre.
2017.január 1-től a műemlékek felújítására,hasznosítására fordított összeg háromszorosa leírható a vállalkozások adóalapjából,ez segítheti a hasznosítást.

Jöjjön és legyen az Öné!

Irányára: 395 M+ÁFA
Lépj kapcsolatba a hirdetővel